Activităţi opţionale gratuite

(desfăşurate de cadrele didactice ale grupei)

,,Ne pregătim de şcoală” – antrenament grafic (scriere pentru copii între 5 -6 ani);

În cadrul acestui obțional se urmarește formarea  unor comportamente necesare însuşirii scrierii, şi posibilitatea de „a scrie”. Prin intermediul grafismeleor  se oferă copiilor posibilitatea de a-şi  face cu plăcere ucenicia în tainele scrisului. Grafismele reprezintă componente ale  unor  categorii de semne grafice: grupuri de linii, categorii de linii combinate care intă în componenţa literelor.

Aceste aplicaţii antrenează preşcolarii în procesul scrierii contribuind la dezvoltarea muşchilor mici ai mâinii, favorizează formarea deprinderii de orientare în pagină şi respectarea unui model dat.

,,ABC – ul sănătăţii” – educaţie sanitară;

Astfel opţionalul, prin abordarea şi strategia de derulare, este astfel proiectat încât se încadrează în ceea ce numim ,,noile educaţii” şi este ancorat în realitatea şi nevoile societăţii româneşti, stabilind un set de valori ce vizează cu prioritate perspectiva evoluţiei educaţiei. Prin alegerea acestui opţional se urmarește ca preşcolarii să-şi formeze un stil de viaţă sănătos astfel încât să:

  • Cunoască noţiuni legate de sănătate, igienă, în vederea dezvoltării armonioase a personalităţii.
  • Formeze şi dezvolte comportamente specifice în ceea ce priveşte igiena personală şi de grup.
  • Educe atitudini pozitive privind însuşirea şi respectarea normelor de igienă pentru păstrarea sănătăţii şi prevenirea îmbolnăvirii.
  • Dezvolte atitudinii şi comportamente pozitive, vizând protecţia şi securitatea propriei persoane prin cunoaşterea factorilor care distrug sănătatea şi a normelor care o protejează.
  • Formeze şi cultive interesului pentru problematica sănătăţii.

„Micul pieton”- educaţie rutieră;

Pentru ca viata este darul cel mai de preț pe care îl avem, începând de la varstele timpurii, copiii trebuie învatati să-și apere viața cunoscand cele mai elementare reguli ce trebuie respectate pe drumurile publice. Este cu atat mai necesar acest lucru, deoarece ei sunt expuși accidentelor, datorită vârstei fragede și, uneori, chiar a unei insuficiente supravegheri. Cosecintele unei clipe de neatenție poate fi fatală, de aceea copiii trebuie să înteleagă de ce strada nu este loc de joacă, să respecte polițistul care veghează asupra siguranței și liniștii noastre.

În cadrul acestui optional se va urmări:

  • Cunuasterea si utilizarea unor concepte, notiuni si reguli specifice educatiei rutiere:
  • Dezvoltarea capacitatii de explorare si investigare a realitatitii; de orientare in spatiul strazii, de utilizare a cunostintelor assimilate in alte categorii de activitati.
  • Formarea unor atitudini pozitive fata de semeni, educarea abilitatii de a favoriza ameliorarea relatiilor interpersonale.

,,In lumea poveştilor” – educarea competenţelor de comunicare.

Poveştile i-au fascinat  întotdeauna pe copii, le-au captat atenţia, i-au făcut să se implice, să se viseze eroii care înving tot timpul, să aprecieze personajele şi lucrurile bune, pozitive. Aşadar, copilul poate înţelege că o carte de lectură este o “căsuţă cu poveşti”, identificând-o cu un tărâm cu mistere de care el se simte atras şi vrea să-l descopere. Este vârsta la care copilul este fascinat de cuvinte, de poveşti, povestiri, legende.

Cu ajutorul acestei “ lumi  din poveste”, copiii vor descoperi multe lucruri noi, jocuri şi aplicaţii interesante, vor “intra în pielea  personajelor”, vor  rezolva situaţii problemă, vor crea, vor învăţa să comunice corect (să asculte şi să formuleze mesaje). Ghicitorile, proverbele, poeziile hazlii, textele cu conţinut satiric, umoristic îl vor face pe copil să se destindă, să participle cu placere şi interes la acest tip de activitaţi.

Opţionalul, va fi îndrăgit cu siguranţă de copii şi se va dovedi un instrument valoros la grădiniţă dar şi acasă. Acest optional, urmăreşte prin multitudinea şi diversitatea textelor, ca cei mici să fie determinaţi să înveţe, să asculte/ audieze un text, să descopere informaţii noi, să aplice/să valorifice cunoştinţele dobândite, să redea conţinutul unui text, să identifice mesajul transmis de autor, să se relaxeze, şi treptat, să conştientizeze cuvintele, frumuseţea şi expresivitatea lor, să aibă rabdare şi să recepteze cu placere textele literare.

Activităţi opţionale contra-cost

(desfăşurate de profesorul de specialitate):

Limba engleză

             În cadrul acestui curs copiii aprofundează limba engleză prin cantece și poezii, jocuri, scenete și improvizații în jurul unor subiecte motivante, special selectate pentru a face învățarea eficientă dar și distractivă.

Costurile:

Gruple mici si mijlocii – 2 ședințe/săptămână, 20-25 minute/sedința:12 lei/lună

Grupele mari – 1 ședință săptămână, 45 – 50 minute: 12 lei

Trainerii sunt absolvenți ai unor facultați de profil și calificați, prin studii si experientă, pentru a preda limbi straine copiilor. Principiile pe care le aplică, în activitate, sunt de îndrumare a copilului catre a percepe ceea ce i se transmite vizual si /sau auditiv pentru a reacționa în consecință, atât prin manifestari verbale, cât și nonverbale. Susținem principiul învățării active și, în funcție de vârsta cursanților, bifarea cât mai multor niveluri de percepție a limbii.

Cunoștințele de limba engleză îi pregătesc pe copii pentru viitoarele certificari internationale, în activitatea lor de mai tîrziu.

Dans modern

Parte integranta a educatiei fizice, dansul cuprinde mișcări ce reflectă expresivitate și voiciune, grație și eleganță, sincronizarea ritmului mișcărilor cu muzica fiind mijlocul de bază al dezvoltării educației fizice și estetice.

Prin conținutul său, dansul este favorizat încă de la varsta prescolară, deoarece corespunde particularităților de varstă și inclinațiilor lor naturale catre dans, mișcare.

Optionalul urmarește nu numai avantajele estetice, ci mai ales menținerea stării generale a sănătății, prevenirea îmbolnavirilor, stimulează acea stare de bună dispozitie, constituind un mijloc placut și atractiv pentru copii.

 Costuri:

  • ședință săptămână, 45 – 50 minute: 12 lei

Instrument muzical (orgă)

Orga/pianul  este un instrument pe care cei mai mulți muzicieni îl recomandă pentru dezvoltarea auzului în general și pentru dezvoltarea auzului armonic în special. Este cel mai accesibil instrument pentru vârstele mici, dar si cel mai ușor de înteles pentru ca sunetul se obtine imediat, prin simpla apasare a claviaturii. Orga/pianul este instrumentul potrivit pentru toate tipurile de copii, de la cei timizi până la cei foarte energici deoarece impune o anumită disciplină, dar totodată reușește să dezvolte și nivelul de încredere în sine pentru cei care reușesc să învețe să cânte o piesă preferată.